Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
16 mai 2008 5 16 /05 /mai /2008 00:00

In zijn nieuw boek, Tussen de zichtbare en de onzichtbare wereld. Over vrijmetselaarsfilosofie en Mozart, geeft Ronald Commers zijn visie op de ontstaans- en ontwikkelingsgeschiedenis van de vrijmetselarij. De hoofdstelling is dat de overgang van ambachtelijke gilden – operatieve loges genoemd – naar speculatieve loges een kwakkel is.  De wortels en de stam van de Europese vrijmetselarij zijn filosofisch en spiritueel.

De vrijmetselarij is schatplichtig aan de wereldbeschouwelijke vernieuwingen die met de Renaissancefilosofie en de radicale Reformatie samengaan. Tot vandaag kunnen die grondslagen maar beter de kern blijven uitmaken van de vrijmetselaarsfilosofie om bescherming te bieden tegen de vele New Ageachtige deviaties die het gedachtegoed ondergraven. Geen tempeliers en heilige gralen, maar wel filosofen van het licht (zoals Giordano Bruno en Jakob Böhme), humanisten (zoals Juan Luis Vives en Sebastian Franck) en maatschappijhervormers (zoals Comenius en Samuel Hartlib), die allen hebben gepleit voor een meervoudige ‘waarheid’, liggen aan de basis van de vrijmetselarij. Zij maakten de grote radicale verlichtingsbeweging die van Transsylvanië, over Centraal- en West-Europa, tot Pennsylvania reikte. De vrijmetselarij is in essentie evenzeer continentaal als Angelsaksisch of Schots. De kroon op het werk van de speculatieve vrijmetselarij is de doorvoelde spirituele getuigenis die men in Mozarts muziek kan beluisteren.

Prof. dr. M. S. Ronald Commers is gewoon hoogleraar bij de vakgroep Wijsbegeerte en
Moraalwetenschap van de Universiteit Gent. Hij publiceerde eerder al over de‘derde wereldbeschouwelijke kracht’: Het Vrije Denken. Het ongelijk van een humanisme (1991) en De Wijzen en de Zotten. De moderniteit en haar filosofie (1995). Met het voorliggende boek voegt hij een derde en laatste deel toe aan zijn in 1991 aangevat omvangrijk onderzoek van de radicale verlichting in Centraal- en West-Europa in het algemeen en in de Lage Landen in het bijzonder. Hij is sinds 1980 lid van een Belgische vrijmetselaarsorganisatie en hij vervulde in dit kader verschillende representatieve en uitvoerende functies. Aan de Universiteit van Gent is hij thans vakgroepvoorzitter en directeur van het Center for Ethics and Value Inquiry dat in internationaal verband onderzoek verricht op het gebied van wereldethiek, globale rechtvaardigheid, wereldvrede, menselijke waardigheid en mensenrechten.

Ronald COMMERS, Tussen de zichtbare en de onzichtbare wereld. Over vrijmetselaarsfilosofie en Mozart, Leuven, ACCP, 2008, 336 p., 32 €. ISBN 978 90 334 6591 8

 

 

 

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche