Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
5 mai 2008 1 05 /05 /mai /2008 19:57

In enkele weken tijd werd het Gravensteenmanifest ondertekend door meer dan 9000 Vlamingen. Deze massale reactie op een oproep van een groep progressieve mensen, die over organisatie noch kapitaal beschikt, betekent dat het opzet overeen stemt met de betrachtingen van een niet onbelangrijk deel van links-progressief Vlaanderen. De woedende reacties uit de hoek van de gevestigde belgicistische “linkse beweging” betekenen dat zij zich bedreigd voelt als bevoorrechte woordvoerder van progressief Vlaanderen inzake de staatshervorming.

De stroming die tot uiting komt naar aanleiding van het Gravensteenmanifest is veel ruimer dan wat in de loop van de voorbije jaren ter linkerzijde gemanifesteerd werd inzake de Vlaamse benadering van de staatshervorming, linkse benadering waarvan de groep rond Meervoud de duidelijkste en meest consequente uitdrukking vormt.

De poging om progressieve Vlamingen van uiteenlopende politieke en levensbeschouwelijke herkomst samen te brengen, is ontstaan uit de onvrede om als bewuste Vlaming steeds verwezen te worden naar de (extreem-)rechtse verdomhoek. Wie weigerde de belgicistische zogenaamde “solidariteits”-petitie van de vakbonden te ondertekenen, of zelfs wie gebruik maakt van de officiële Vlaamse symbolen, krijgt te horen dat hij bij het Vlaams Blok behoort.

Het kon voorspeld worden dat de discussie binnen de Gravensteengroep niet gemakkelijk zou worden, gezien de uiteenlopende ideologische en politieke herkomst van de deelnemers. Toch bleek het enthousiasme en de inzet van de deelnemers voldoende om deze moeilijke oefening aan te gaan, en trachten samen te brengen wat hen bindt in een reeks teksten. Daarbij moet het duidelijk zijn dat het hier niet gaat om het embryo van een nieuwe politieke partij, wel om een drukkingsgroep en een denktank die het progressief-linkse vacuum in het woelige debat inzake de staatshervorming wil invullen.

Jef TURF
 

Het artikel van Jef Turf verscheen in de jongste aflevering van het maandblad Meervoud.

 

www.meervoud.org

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche