Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
7 septembre 2010 2 07 /09 /septembre /2010 08:12

 

Paul van Ostaijen was enkele maanden co-directeur van La Vierge Poupine, de kunstgalerie die door Geert van Bruaene opgestart werd. In de actualiteitsrubriek van maart 1926 van het toonaangevende tijdschrift Sélection wordt medio maart laconiek meegedeeld: “La Vierge Poupine, dirigée par MM. Van Bruaene et Van Ostaijen, disparaît.”

Ter gelegenheid van zijn vijfjarig bestaan organiseerde de groep 'Sélection' op 20 maart in Taverne Wagner te Antwerpen een diner voor zijn leden, medewerkers en vrienden, tevens om Fritz van den Berghe te eren wiens overzichtstentoonstelling in Kunst van Heden dezelfde dag geopend werd. Van Bruaene nam aan het banket deel, Van Ostaijen stuurde een bericht van verhindering.

De exacte omstandigheden die ertoe geleid hebben dat er een einde werd gesteld aan de samenwerking tussen Van Bruaene en Van Ostaijen blijven onopgehelderd. Wat er ook van zij, Van Bruaene was toen 1.500 frank verschuldigd aan zijn compagnon. Hij zou zijn schuld in drie maandelijkse stortingen aan Van Ostaijens advocaat aflossen.

Sélection wist in april te melden:

La Vierge poupine’ dont nous signalions la fermeture rue de Namur, 70, s’est réinstallé ailleurs : avenue Louise, 32. Elle sera donc la voisine du ‘Centaure’, qui va également s’établir à l’avenue Louise, au numéro 62. La nouvelle ‘Vierge poupine’ est dirigée par MM. Geert van Bruaene et Camille Goemans.

Van Ostaijen meldt op 6 mei zijn vriend Stuckenberg dat hij nu 'directeur' af is, dat hij zijn handel in kunst op zijn eentje voortzet en dat de zaken allerminst florissant zijn:

Seit 1.4.1926 bin ich wieder ‘Direktor’ ab; ich bin nicht mehr tätig im brüsseler Kunsthandel, sondern ich treibe, jetzt wie vorher, die Geschäfte ‘en chambre’ wie man das, nach Pariser Terminologie, heisst. Es geht nicht gut, - zu gut um ganz zum Teufel zu gehen. Und zu schlecht zu existieren.

*

De nieuwe locatie van La Vierge poupine aan de Louisalaan werd geopend met een tentoonstelling van Marthe Donas (1885-1967), die van 17 tot en met 28 april dagelijks gesignaleerd werd in de rubriek 'Waarheen vandaag?' van Het Laatste Nieuws. Publiciteit in de kranten was destijds doorslaggevender dan vandaag...

De naam van de schilderes Marthe Donas, telg uit de gegoede Antwerpse burgerij, die ook met Tour Donas of Tour d'Onasky tekende, is vandaag geheel ten onrechte minder bekend bij het grote publiek. Van 1917 tot 1920 verbleef ze in Frankrijk waar ze lid werd van de « Section d'Or », de avant-garde groepering waar ook post-cubistische schilders als Theo van Doesburg (1883-1931), Albert Gleizes (1881-1953), Nathalia Gontcharova (1881-1962), Fernand Léger (1881-1955), Léopold Survage (1879-1968) en de beeldhouwer Archipenko (1887-1964) bij aangesloten waren. Als dusdanig naam ze deel aan collectieve tentoonstellingen in Londen, Parijs, Brussel en Rome. In december 1920 kreeg ze een persoonlijke expositie in Der Sturm, de galerie van de legendarische kunsthandelaar Herwart Walden (1878-1941) die vijfendertig werken aankocht. Marcel Duchamp (187-1968) en Katherine Dreier (1877-1952) introduceerden haar werk in de VS. In 1920 stelde ze voor de eerste keer in België ten toon, in de door André de Ridder en Paul-Gustave van Hecke geleide galerie Sélection.

*

 

In de eerstvolgende aflevering van het Bulletin de la Fondation ça ira, dat eind september voor de eerste keer in boekvorm van de pers komt, staan Marthe Donas en Schmalzigaug centraal.

Geert3.jpg

 

Op 15 september vanaf 18 u, signeer ik in Het Goudblommeke in Papier, Cellebroerstraat 55 te 1000 Brussel mijn revelerend boek over Geert van Bruaene, de surrealistische legende en stichter van de herberg.

Henri-Floris JESPERS

http://mededelingen.over-blog.com/article-henri-floris-jespers-nieuw-

 

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche