Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
13 avril 2008 7 13 /04 /avril /2008 09:24

▲Jaar na jaar worden vele duizenden katten afgeschoten in ons land, omdat de Vlaamse en Waalse jachtwetgeving de jacht op katten toelaat. De Dierenbescherming wil dat er snel een einde komt aan die nodeloze wreedheid en ijvert voor een verbod op de jacht op katten. Omdat we samen sterker staan, slaan we de handen in elkaar met andere organisaties om dat doel te bereiken. We staan niet alleen: maar liefst acht op tien Belgen vinden dat de jacht op katten verboden moet worden. Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau IPSOS in opdracht van GAIA.

Op een persconferentie in Brussel lanceerden GAIA, Animaux en Péril, Vlaamse Vereniging voor Dierenbescherming, Help Animals, APMA, Blauwe Wereldketen, Nationale Raad voor Dierenbescherming, CAD, Veeweyde, Blauwe Kruis, NAVED en de dierenbescherming van Luik en Charleroi in februari een nationale petitie De petitie roept de Vlaamse en Waalse Leefmilieuministers op om de jacht op katten te verbieden. Het Groothertogdom Luxemburg heeft al een dergelijk verbod.
Vlaams minister van Leefmilieu Hilde Crevits kan nieuwe regels vastleggen in het nieuwe jachtbesluit. Het huidige loopt binnenkort af: op 30 juni 2008. Voor de periode van 1 juli 2008 tot 30 juni 2013 kan de minister het verschil maken tussen leven en dood voor duizenden katten. Een unieke kans om snel een einde te maken aan de jacht op katten.

Het Waals jachtbesluit vervalt pas in 2011, maar niets staat de Waalse minister van Leefmilieu, Benoît Lutgen, in de weg om het besluit voor die datum aan te passen.

Volgens het huidig Vlaams jachtbesluit mag gejaagd worden op de zogenaamde “verwilderde” katten als die zich op meer dan 200 meter van een woning bevinden. In Wallonië hoeven jagers geen rekening te houden met deze regel. Ook huiskatten riskeren afgeschoten te worden, omdat een “verwilderde” zwerfkat in feite niet te onderscheiden is van een huiskat. Een schichtige huiskat loopt op die manier ook risico om gedood te worden.

Vlaamse Vereniging voor Dierenbescherming: www.vvdb.be

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche