Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
9 avril 2008 3 09 /04 /avril /2008 04:46

Het Internationaal Monetair Fonds aarzelt niet te spreken van een "collectief falen" om de omvang van de kredietcrisis te voorspellen. Komend weekend overleggen de ministers van Financiën en de gouverneurs van de centrale banken in Washington DC, op de zogenaamde Lentetop van het IMF en de Wereldbank. De topman van het IMF, Dominique Strauss-Kahn, zegt in een interview met de Financial Times (7 april) dat de overheden moeten interveniëren om de kredietcrisis de baas te kunnen.

“Ik geloof echt dat de noodzaak van publieke interventie meer evident is geworden.”

 “de banken een van de ergste crisissen sinds de jaren dertig hebben veroorzaakt”.

Volgens hem leek de techniek waarbij je van kredieten verhandelbare effecten maakt aanvankelijk ideaal om kredietrisico’s te spreiden.

“De risico’s waren goed gedocumenteerd, maar toen werden technieken ontwikkeld om de rendementen nog te verbeteren. Toen werden de banken gulzig.”

Over de subprime-kredieten, die als detonator fungeerde, zegt hij vlakaf:

“Het is een schandaal wat daar gebeurd is. Het is moeilijk te begrijpen hoe het kan dat de Amerikanen dat niet wisten. Ook de banken zelf en de vastgoedmakelaars zouden over de schreef zijn gegaan. Het was soms zo erg dat zelfs de FBI werd ingeschakeld.”

De meningen over de mogelijke gevolgen wereldwijd blijken verdeeld.

Volgens Dominique Strauss-Kahn is de kredietcrisis geen louter Amerikaans probleem en zullen ook landen als China en India getroffen worden. Oud-gouverneur Laurence Meyer van de Fed is van mening dat Europa erger getroffen zal worden dan de Verenigde Staten. In een belangwekkend gesprek met De Standaard (5 april) benadrukt Peter Praet, verantwoordelijk voor de stabiliteit van het financiële systeem bij de Nationale Bank:

 “De belangrijkste vraag is nu de Amerikaanse economie. De problemen situeren zich in hoofdzaak daar. Hoe erg wordt de recessie er? Volgens mij is het IMF wat te pessimistisch. Maar als je daar echt slechte cijfers en grote faillissementen zou krijgen, tja, dan...”

Voor Ben Bernanke lijdt het geen twijfel dat “de Amerikaanse economie een buitengewoon moeilijke periode doormaakt” …

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche