Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
29 mars 2008 6 29 /03 /mars /2008 04:52

Naar aanleiding van de publicatie van de dertiende aflevering van Connexion, gewijd aan Geert van Bruaene, verscheen in Brussel deze week (28 maart 2008) een sympathiek artikel over” Het Goudblommeke, de stek van Geert Van Bruaene”. Robin de Salle en ikzelf worden in de bloemetjes gezet omdat we “een goed goedgedocumenteerd nummer” uitgaven. Da’s natuurlijk vriendelijk.

Jammer genoeg heeft de verslaggever niet eens de moeite genomen kennis te nemen van het dossier. Hij herhaalt zonder verpinken de mythes die in het dossier doorprikt worden. Zo wordt Van Bruaene nogmaals opgevoerd als “regisseur van expressionistisch toneel” en “jeugdvriend van Paul van Ostaijen”, twee beweringen die kant nog wal raken. In het artikel van Connexion worden die beide beweringen aangehaald als typische voorbeelden van de lulkoek die over Van Bruaene mondgemeen werd door de onzorgvuldigheid van enkele publicisten.

De redactie van Tijd en Mens vergaderde al in 1949 in Het Goudblommeke, niet in 1953; toen Van Bruaene La Vierge Poupine openhield in de Naamsestraat, was er geen sprake van Goemans – hij werd pas de compagnon van Bruaene toen de galerie verhuisd was naar de Louisalaan.

Je vraagt je soms af waarom je nog de moeite neemt degelijk onderzoek te verrichten.

Henri-Floris JESPERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche