Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
21 mars 2008 5 21 /03 /mars /2008 17:27

Waarom dit kunstforum niet in de media uitdrukkelijk voorkomt? Ik zou het niet weten. Het bezoek aan hun tweede en derde tentoonstelling heeft ons alleszins genoeg bekoord om de volgende tentoonstellingen niet te missen.

De Duitse firma Würth is aan haar verzameling begonnen in 1960, bezit nu ongeveer 11000 werken en hoort daarmee tot de grootste kunstverzamelingen in Europa. Ze treedt naar buiten met een enorme schat uit de 20ste en 21ste eeuw, maar bezit ook behoorlijk wat werk uit de periode 1500 tot 1800. De drijvende kracht is eigenaar en selfmade industrieel Reinhold Würth, die in Duitsland – hoe zou het anders? – gekend is als Prof. Dr. h.c….

 Sedert 1991 werd een deel van de collectie tentoongesteld in het hoofdkwartier van de firma in het Zuidduitse Künzelsau, waar eveneens in 2001 de Kunsthalle Würth werd geopend. Sindsdien zijn ook in de buitenlandse filialen kunstfora opgericht: Zwitserland, Oostenrijk, Italië, Denemarken, Nederland en Spanje. Het recente kunstforum in Turnhout is alleen al voor de architectuur een bezienswaardigheid, midden het industrieterrein van Turnhout.

De stille dialoog is de titel van de eerste tentoonstelling (hun tweede organisatie) die we bezocht hebben. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur, maar voor ons was het moeilijk kiezen omdat alle werken top of the bill zijn. De mooiste Chagall (1953) haalde het op een Nolde (1920). Verder nog Arnulf Rainer (1975), Anselm Kiefer (1981), Antoni Tapies ( 1988), Tadeusz Kantor  en enkele mindere goden.

Heftige kunst heet de expositie die van 15 maart tot 14 september loopt.  De naam alleen al verraadt de inhoud. Een soort fauvisten, dat in de tijd van de ‘minimal art’ , ‘conceptuelen’ e.a. ‘installateurs’ een nieuw expressionisme brengt. Dat neo-expressionisme situeert zich in de jaren tachtig onder diverse etiketten : ‘Neue Wilden’, ‘heftige Malerei’, ‘Ugly Realist’, ‘Figuration Libre’, ‘New Image Painting’ en ‘Trans-avantgarde’. Een genre dat niet iedereen aanspreekt. Door het beste uit de periode in huis te halen, kan deze expositie desalniettemin ons verleiden met de groten uit de strekking: Baselitz, Hacker, Middendorf e.a. waar misschien Penck nog het meest aanspreekt door zijn gelijkenis met Keith Haring en zijn graffiti. Zonder epigoon te zijn.

Het ‘Kunstforum Würth Turnhout’ is gemakkelijk te bereiken via de E34, afslag 24 Turnhout-Kasterlee. Op het einde van de afrit richting Turnhout, bij de eerste stoplichten links op de Everdongenlaan, en ongeveer 1 km ziet u Würth aan het nr 29 met ruime parking.

Open van maandag t/m zondag van 10 tot 17 u.  Groepen kunnen een gidsbeurt krijgen.

Jan VAN OOSTENDE

 

 

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche