Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
12 mars 2008 3 12 /03 /mars /2008 20:50

Er wordt veel onzin verkocht over het Manifest van de Gravensteengroep. Zo beweert Jan Blommaert (Kif Kif, 26 februari):

 “Periodiek krijgen we een Vlaamsgezind manifest vanwege 'progressieve intellectuelen'. En periodiek staat er het zelfde in te lezen: dat het betreurenswaardig is dat de Vlaamse zaak als het terrein van Rechts wordt gezien, dat de linkse intelligentsia haar kop in het zand steekt, dat men een grondige analyse moet aandurven, enzovoort.”

Periodiek, nou ja. Blommaert moet wel teruggrijpen naar het Sienjaal van “Volksunie éminence grise Maurits Coppieters” en “SP.A steunbeer Norbert De Batselier”. Naar 1996 dus.

De kritiek wordt toegespitst op het confederalisme, dat volgens Blommaert per definitie rechts is.

“De argumenten voor dat confederalisme zijn ongewijzigd en berusten op een weigering tot solidariteit met Franstalig België. Die weigering tot solidariteit wordt, in een 'progressieve' bocht, dan vergezeld van oproepen tot internationale en interculturele tolerantie: Vlaanderen zal een tolerant en multicultureel land worden als het van die vervelende Walen af raakt.”

Beter schoolvoorbeeld van “procès d’intention” is moeilijk denkbaar. De kern van de zaak wordt echter onberoerd gelaten, nl. dat de ondertekenaars van het Manifest van oordeel zijn dat

elke discussie over sociaal-economische solidariteit onmogelijk wordt, indien men de politieke solidariteit, d.w.z.  het wederzijds respect voor grens en ruimte niet eerbiedigt. Er is een ommekeer in de mentaliteit nodig bij de francofone politici: wij hoeven dit respect niet 'af te kopen'.“

Centraal staat inderdaad het principe van territorialiteit.

&

Brengen we hier even in herinnering dat Herman Teirlinck en Stijn Streuvels in 1959 een publieke verklaring aflegden, die nog altijd actueel is:

Met eerbiedige plechtigheid ten overstaan van wie in dit land met de verheven waardigheid is bekleed te heersen of te regeren, waarschuwen ondergetekende voor het gevaar dat op de weg ligt die men dreigt in te slaan.

Onze beide volkeren zijn historisch aangewezen om in een Belgisch staatsverband een zelfde lotsbestemming te delen.

Opdat uiteraard onze nationale eenheid naar binnen zo kwetsbaar is, dienen wij ons gestrenge burgerplichten op te leggen.

Laat iedere Belg vrij uitgaan door het land en zich vestigen waar hij wil. Hij verlieze echter nooit uit het oog dat hij een onschendbaar taalgebied is binnengestreden, waar hij hoe dan ook geen voorrechten voor eigen taal heeft te doen gelden.

Er mag onder geen voorwendsel worden getornd aan het heilig recht voor beide taalgemeenschappen om de volstrekte onaantastbaarheid op te eisen van beider geboortegrond.

Met deze alarmkreet hebben ondergetekenden hun geweten laten spreken.

Zij wensen voortaan te mogen berusten in de wijsheid van het wetgevend gezag.

&

Dat Guido Naets, Marc Platel, Godfried van de Perre of Eric Suy het manifest van de Gravensteengroep ondertekenden, zal niemand verwonderen. Dat het manifest echter brede lagen van de publieke opinie wist te mobiliseren, blijkt echter uit de aanwezigheid tussen de ondertekenaars van een aantal namen, die je zelden onder dergelijke publieke verklaringen treft: Tuur van Wallendael, theatermaker Frans Redant, Stan Milbou, Willem Elias, Harold van de Perre en schrijvers als Claude van de Berge, Bert Bevers, Jacques Claes, Willy Courteaux, Beatrijs van Craenenbroeck, Miriam van hee, Henri-Floris Jespers, Hubert van Lier, Mieke de Loof, Bob de Nijs, Brigitte Raskin, Willem M. Roggeman, Tony Rombouts en Willy Spillebeen. Bij de ondertekenaars treffen we ook Kris Kenis, lid van de raad van toezicht van het CDR en enkele abonnees op de tweewekelijkse Mededelingen.

Vandaag, 20u10, telt het het  Manifest 8.450 handtekeningen.


Zie ook volgende bijdragen:

Gravensteengroep negatief in het nieuws, 5 maart.

Pol Goossens’ donderpreken, 2 maart.

Manifest Gravensteengroep (II), 29 februari.

Manifest Gravensteengroep, 28 februari.

Linkse intellectuelen sluiten Vlaamse onafhankelijkheid niet uit, 23 februari.

Bezoek: www.gravensteengroep.org

Proefnummers van de tweewekelijkse Mededelingen van het CDR kunnen aangevraagd worden via hfj@skynet.be

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche