Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
6 mars 2008 4 06 /03 /mars /2008 18:33

In het kader van haar ‘Ledenwervingscampagne 2008’ liet Vogelbescherming Vlaanderen drie ludieke tv-spotjes maken. Het scenario van de spotjes werd vooraf door het VAR (de mediaregie die het reclameaanbod en nevenproducten van mandaatgevers marketeert) goedgekeurd. In januari 2008 werden al twee spotjes van tien seconden uitgezonden na Dieren in Nesten en voor De Kampioenen. In het kader van Boodschap van Algemeen Nut kreeg de vereniging daarbovenop gratis zendtijd aangeboden op zowel één en Canvas als alle radiozenders (Donna, StuBru, Radio 1, Radio 2 en Klara). In de week van 25 februari 2008 werden zeven spotjes van 30 seconden uitgezonden in prime time. Dat deze publiciteit haar doel niet heeft gemist, is duidelijk: in deze korte periode sloten bijna 3.000 nieuwe leden zich bij Vogelbescherming Vlaanderen aan.

De Hubertus Vereniging Vlaanderen, die naar eigen zeggen 65% van alle Vlaamse jagers vertegenwoordigt, voelde zich meteen aangevallen door het spotje waarin drie grappige jagers doodleuk een fazant neerschieten (een tafereel dat zich jaarlijks tussen 15 oktober en 15 januari minstens 130.000 keer voordoet). Via haar website riep ze haar leden op om te protesteren bij zowel het VAR als de JEP (Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame).

Volgens de informatie waarover Vogelbescherming Vlaanderen momenteel beschikt zou zelfs de minister-president van de Vlaamse Regering Kris Peeters in dit verband contact hebben opgenomen met de gedelegeerde bestuurder van de VRT Dirk Wauters! De JEP boog zich op 5 maart over het fazantenspotje en is van mening dat het kleinerend en stigmatiserend overkomt. Vogelbescherming Vlaanderen krijgt nog tot 10 maart de tijd om de beslissing van de JEP te bevestigen en na te leven: dit betekent concreet dat de vereniging het spotje vanaf 12 maart 2008 niet meer mag verspreiden. Nu op het hoogste niveau gesprekken aan de gang zijn voor de nieuwe besluiten betreffende de jacht in het Vlaamse gewest voor de periode 2008-2013 lopen de jagers op het topje van hun tenen en voelen zij zich bij het kleinste bericht over de jacht aangevallen. Vogelbescherming Vlaanderen richtte immers een coalitie van 128 organisaties op die samen meer dan 300.000 leden vertegenwoordigen ! Ze pleit voor een strenge jachtregelgeving en het afschaffen van alle vormen van plezierjacht.

 

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche