Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
2 mars 2008 7 02 /03 /mars /2008 20:57

In De Morgen (28 februari) schreef Paul Goossens een donderpreek tegen de “grootbaljuws van de Gravensteen”. Hij maakt daarbij wereldkundig dat Peter de Graeve allergisch is “voor alles wat links en  progressief is”; herleidt Etienne Vermeersch tot de status van “nuttige idioot”; en stelt hypocriete separatist Eric Defoort als valsspeler aan de kaak.

Trouwens, de Achttien pleiten in essentie voor separatisme, dixit Goossens. “Daar is niets mis mee, want ook domheid is een mensenrecht”.

Zo ook apodictische uitspraken.

Nergens wordt een argument aangebracht, laat staan een zinnig argument, tegen de inhoud van het Manifest. Wel worden in het warrige opstelletje betrokken: de overhitte planeet, de schande van Darfoer, de koopkracht van het gewone volk en de invicieke Duitse burgerij (van de Belgische geen kwaad). En voor het overige worden enkele modieuze gemeenplaatsen herkauwd en aftandse stellingen van de “Nieuwe plus Belgen” impliciet en zwakjes gereproduceerd.

De Achttien maken zich druk om bijkomstigheden, wat typisch Vlaams is.

Je zou natuurlijk de vraag kunnen stellen waarom Franstaligen zoveel belang hechten aan die bijkomstigheden…

&

Goossens maakt nog even van de gelegenheid gebruik om af te kondigen dat de Europese Unie “het meest fascinerende en hoopgevende politieke project van deze tijd” is. Waarom?

Omdat de Europese Unie met complexe culturen, belangen en identiteiten moet omgaan en geen definitieve grenzen heeft. Brussel als het ware, maar dan duizend keer groter.

Mooier argument ter aanmoediging van de soevereinisten kan nauwelijks bedacht worden.

&

Europa is ook het thema van Goossens’ artikel in de rubriek “aftellen naar 23 maart” op deredactie.be: "Raad van State knipt Europese vleugels van premier".

De Raad van State heeft nl. zijn advies ingediend, nodig om het Verdrag van Lissabon te laten ratificeren. De conclusie luidt onomwonden: “De overheden zullen een regeling moeten treffen voor de vertegenwoordiging, de standpuntbepaling en het stemgedrag in de Europese Raad.”

Goossens heft de waarschuwende vinger op:

Opnieuw kan dat communautaire heisa veroorzaken. Het risico bestaat bovendien dat de Belgische eerste minister in de toekomst onder curatele wordt geplaatst en nauwelijks nog bewegingsvrijheid krijgt.

Kortom, er zal dus “een doortastende premier” nodig zijn “om de vele parlementen in de pas te houden”.

De roeping van een Belgische eerste minister bestaat er kennelijk in, de parlementen onder curatele stellen.

&

Vandaag, 21u, kan het Manifest van de Gravensteengroep op 6.173 handtekeningen bogen.

Zie: www.gravensteengroep.org

Partager cet article
Repost0

commentaires

E
<br /> I easily get nice & updated information for research purposes, Nice blog.<br /> <br /> <br />
Répondre

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche