Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
23 février 2008 6 23 /02 /février /2008 04:40

Een twintigtal Vlaamse intellectuelen, onder wie Etienne Vermeersch en Jean-Pierre Rondas, vindt dat de Vlaamse onafhankelijkheid een optie wordt, indien de Franstaligen het territorialiteitsprincipe ('het wederzijdse respect voor grens en ruimte') blijven miskennen.

Dat schrijven ze in een manifest. De ondertekenaars verzamelden zich in de Gravensteengroep. In de schaduw van dat monument schreven ze hun manifest "voor een solidaire, verdraagzame en respectvolle samenleving". Het initiatief komt er uit ergernis, omdat "redelijke en rechtvaardige Vlaamse eisen" vooral in progressieve kringen, waar de meeste ondertekenaars zelf toe behoren, "telkens weer met (extreem) rechts gedachtegoed worden geassocieerd."

Onder het manifest staan de handtekeningen van onder meer Etienne Vermeersch, Frans-Jos Verdoodt, Piet Van Eeckhaut, Jef Turf, Bart Staes (Groen!), Jean-Pierre Rondas, Yves Panneels, Bart Maddens, Ludo Abicht en Eric Defoort.

"Dat een flink deel van de Vlaamse culturele wereld (...) zich, samen met de oude Belgische elites, vastklampt aan een Belgische status-quo is onaanvaardbaar", schrijft de Gravensteengroep. "Dit zelfverklaard 'progressief Vlaanderen' stelt zich behoudsgezind op en dreigt de trein van de geschiedenis te missen. Ons aanknopingspunt is niet een belegen Vlaams romantisme, maar wel de verlichtingsfilosofie, het democratische gelijkheidsbeginsel, een moderne visie rond decentralisatie, subsidiariteit, schaalverkleining en regionale autonomie die overal in Europa aan de orde is, van Schotland tot Kosovo, en van Catalonië tot Estland."

"Ik ben verontrust dat je steevast in de rechtse hoek wordt geduwd telkens als je het hebt over gerechtvaardigde Vlaamse eisen", zegt Europarlementslid Bart Staes. Het debat over de staatshervorming wordt te veel  gedomineerd door rechtse partijen als de N-VA en Vlaams Belang, vindt hij. "Dit vervuilt het debat in Vlaanderen."

De volledige tekst van het manifest werd gepubliceerd in de tweewekelijkse Mededelingen van het CDR de dato 21 februari.

(Proefnummers van de Mededelingen kunnen aangevraagd worden via hfj@skynet.be)

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche