Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
21 février 2008 4 21 /02 /février /2008 14:56
20 februari 2008. Nog even dit. Destijds vond burggraaf Mark Eyskens, een verstandige man, de zogenaamde Europese Grondwet “onleesbaar”.

Nu lees ik in de rubriek “Kort genoteerd” van jongste aflevering van Meervoud, die ik vandaag ontving:

Dat de Europese Grondwet een instrument was om het vermarkten van de samenleving te versnellen, werd in 2005 overduidelijk aangetoond. Het is vreemd dat de ondertekening van het Verdrag van Lissabon zo weinig verzet heeft opgeroepen omdat het nauwelijks verschilt van de uitgespuwde Europese Grondwet. Op zijn webstek zegt Jean-Luc Dehaene onomwonden: “De inhoud van het Verdrag van Lissabon is nagenoeg identiek aan die van het Grondwettelijk Verdrag”.

In nr. 41 van de tweewekelijkse Mededelingen van het CDR, gedateerd 1 februari 2005, publiceerde ik een citaat uit een artikel van Paul Beliën, verschenen in ‘t Pallieterke de dato 26 januari 2005. Ik weet het, Beliën en ’t Pallieterke zijn niet salonfähig. So what? Ook mensen en publicaties wier fundamenteel gedachtegoed op z’n minst onfris kan genoemd worden, kunnen punctueel gelijk hebben.

Errare humanum est, sed perseverare diabolicum. Maar is volharden in dit verband diabolisch? Lucifer brengt ook licht. Hier gaan we dus:

Als men naar de troep kijkt die het overheidsapparaat vandaag is, kan men niet beweren dat wij de voorbije decennia door verstandige lieden werden geleid. Indien men bovendien de nieuwe generatie politici bezig ziet, de Pieterjes de Crem, de Bartjes Somers en de ‘vernieuwers’ allerhande in alle partijen, dan belooft dat al even weinig goeds voor de toekomst. Het ware beter dat het volk zijn lot in eigen handen nam en dat we allemaal staatsman of –vrouw werden. Dat kan: in een systeem van directe democratie, waarbij we zelf via referenda en volksinitiatieven op gemeentelijk, gewestelijk en nationaal vlak, rechtstreeks over ons lot beslissen.

Zo’n systeem vormt uiteraard een bedreiging voor de politieke kaste. Vandaar dat burggraaf Eyskens vorige week in Knack de referenda die sommige van onze buurlanden gaan houden over de Europese grondwet, afdeed als ‘demagogische’ en ‘lichtzinnige’ initiatieven, zelfs regelrechte ‘dwaasheid’.

In België is men volgens Eyskens veel verstandiger. Daar heeft men over de herziening van de grondwet nooit een referendum gehouden, ook al waren die bijzonder ingrijpend. Men moet, zo luidt het argument van onze wijze christen-‘democraat’, de mensen niet naar hun mening vragen over een ‘grondwet die niemand gelezen heeft en die ook onleesbaar is’.

De bevoegdheid om dergelijke onleesbare teksten op hun waarde te beoordelen, komt volgens de ‘democraten’ die ons besturen, uitsluitend toe aan de regenten in het kabinet en hoogstens aan de volksvertegenwoordigers. Alleen zij zijn bekwaam genoeg om het onleesbare te begrijpen.

Het lef waarmee Eyskens dergelijke zaken in een nieuwsmagazine zoals Knack durft verkondigen, wekt verbazing. De bekentenis dat men ons, zowel op Belgisch als Europees vlak, bewust opzadelt met bewust onleesbare grondwetten is hemeltergend.

Een grondwet is geen vodje papier; de grondwet is een charter dat het volk tegen staatswillekeur beschermt. Nochtans ontzeggen politici aan het volk elke zeggenschap over dit document, enerzijds door er een onleesbare brij van te maken, anderzijds door de burgers te verhinderen er hun mening over te uiten.

 

Indien de Europese grondwet werkelijk onleesbaar is, zoals de oud-premier beweert, dan moet dit feit alleen al hem ertoe verplichten om zich tegen die grondwet te verzetten. Het tegendeel is echter waar.

 

Paul BELIEN

 

(’t Pallieterke, 26 januari 2005) 

 

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche