Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
20 février 2008 3 20 /02 /février /2008 22:21

20 februari 2008. Vandaag wordt bekendgemaakt dat voormalig premier Jean-Luc Dehaene, in opdracht van het Europees Parlement, een rapport gaat schrijven over het Verdrag van Lissabon. Het is de bedoeling dat het Verdrag vanaf 1 januari 2009 in werking treedt.

Het Verdrag van Lissabon is de opvolger van de Europese Grondwet die, bij referendum verworpen door Frankrijk en Nederland, in 2005 afgevoerd werd.

Het Verdrag van Lissabon regelt de werkrelatie tussen het Europees Parlement, de Commissie en de staatshoofden en regeringsleiders.

Het rapport van Dehaene moet de impact van het verdrag op het institutionele evenwicht van de Europese Unie doorlichten.Volgens Dehaene zijn er nog wel praktische problemen: niet alles ligt vast en er zijn een aantal dingen die voort uitgeklaard moeten worden.

Waarom dat niet gebeurt vóór men zo’n verdrag tekent is waarschijnlijk de onbeleefde vraag van een Beotiër…

&

Decennialang dragen politici hun Europese hoogmissen met de rug naar de bevolking, stelde Rik van Cauwelaert in Knack van 29 oktober 2003. Hij omschreef toen de Europese Grondwet als

“de emanatie van een zelfbenoemde euro-elite van bureaucraten, technocraten en een kransje van politici begaan met de eigen carrière, veeleer dan van de wil van de Europese samenleving.”

Dat geldt des te meer voor het Verdrag van Lissabon, dat in het grootste geheim uitgewerkt werd door een groep deskundigen, voorgelegd werd aan een intergouvernementele conferentie en tenslotte door de Europese leiders goedgekeurd in de nacht van 18 op19 oktober. Openbaarheid? Transparantie? Democratie? Jawel, goedgekeurd door het Belgische parlement.

De Europese Grondwet telde haast 500 pagina’s druk en was dus per definitie een onding, maar, dixit Karel de Gucht, “la Constitution avait pour but d’être claire, alors que ce traité devait rester obscur. Une réussite”.

“Het Verdrag van Lissabon is voor minstens 90 % identiek aan de Europese Grondwet (juister: het Grondwetgevende Verdrag) van 2004, dat in 2005 door het Franse en het Nederlandse volk werd afgewezen.

Het grootste verschil is dat de tekst bijna onleesbaar geworden is, omdat ze op een verwarrende manier een 360-tal wijzigingen bevat aan het Verdrag van Maastricht (Verdrag over de Europese Unie) en aan het Verdrag van Rome (voor de gelegenheid omgedoopt tot “Verdrag over de werking van de Europese Unie” Voor de rest zijn alle ingrediënten van het Grondwetgevende Verdrag erin verwerkt.”

(Attac Vlaanderen, 13 december 2007)

&

In Daily Telegraph (11 februari) stelt Philip Johnston onheilspellend vast:

"The EU already has an embryonic police force (Europol), a courts arm (Eurojust), a paramilitary riot squad (European Gendarmerie Force), a European Arrest Warrant, and will now, under Lisbon, have a European public prosecutor and what could become an interior ministry (COSI) to pull it all together."

Jawel, vooral aan COSI (Standing Committee on Internal Security) zullen we nog lol beleven

&

Ceterum censeo: Andrew Roberts’ The Aachen Memorandum moet verplichte lectuur worden.

 

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche