Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
19 février 2008 2 19 /02 /février /2008 00:00

In de reeks publicaties van het AMVC-Letterenhuis verscheen het boek Allemaal zeep aan onze zolen. Kroniek van het Nieuw Vlaams Tijdschrift (1946-1950). Het werd geschreven door de literatuurhistoricus Bert Van Raemdonck, die momenteel werkt bij de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde in Gent. Hij besteedde eerder aandacht aan de jonge Hubert Lampo in bijdragen die verschenen in het literairhistorische tijdschrift Zacht Lawijd.

Het Nieuw Vlaams tijdschrift (NVT) was het toonaangevende literaire tijdschrift in het naoorlogse Vlaanderen. Hubert Lampo werd van in de voorbereidende fase bij het project betrokken. Van 1946 tot in het begin van de jaren 1960 – toen Ivo Michiels hem opvolgde – was hij redactiesecretaris.

“Een doel dat [oprichter Herman] Teirlinck (…) verwezenlijkte, was het vergaren van het grootste literaire talent dat op dat moment in Vlaanderen actief was. Achteraf beschouwd had het NVT van de drie voornaamste literaire tijdschriften in Vlaanderen zeker de grootste schrijvers in huis,” schrijft Van Raemdonck in zijn slotbeschouwing. “Noch in de redactie van Dietsche Warande & Belfort, noch in die van De Vlaamse Gids zetelden na de Tweede Wereldoorlog zoveel auteurs die een halve eeuw later nog zo grote bekendheid genieten.”

Het NVT bood een podium aan Willem Elsschot, Marnix Gijsen, Hugo Claus, Louis-Paul Boon en vele anderen. Soms publiceerde het in verscheidene afleveringen hele romans, die in het tijdschrift voor het eerst in druk verschenen.

Het indrukwekkende werkstuk van Bert Van Raemdonck (416 pagina’s) exploreert voor het eerst doormiddel van archiefmateriaal uit o.m. het Letterenhuis, op wetenschappelijke wijze de eerste jaren van het NVT. Hij beschrijft uitvoerig hoe de idee voor het blad ontstond. Nog tijdens de oorlog besloten August Vermeylen en Herman Teirlinck om na de Duitse nederlaag uit te pakken met een algemeen cultureel tijdschrift.

Aanvankelijk zou het blad Diogenes heten en moest het een pluralistische redactie krijgen, met mensen uit diverse politieke en levensbeschouwelijke hoek. Na de dood van Vermeylen werd het uiteindelijk een vooral literair tijdschrift, en ondanks de aanwezigheid van enkele katholieke redacteuren, kreeg het een “socialistische” signatuur.

De jonge redactiesecretaris Lampo kreeg o.m. de ondankbare taak te bemiddelen tussen de veeleisende Teirlinck en de latere senator Adolf Molter, die aan het hoofd stond van de socialistische uitgeverij Ontwikkeling in Antwerpen.

Van Raemdonck wisselt “jaarkronieken [af] met beschouwende hoofdstukken waarin de voornaamste ‘verhaallijnen’ worden gesynthetiseerd.” In de beschouwende hoofdstukken zet hij op heldere wijze belangrijke en complexe episodes uit de geschiedenis van het NVT uiteen.

De jaarkronieken bestaan uit chronologisch geordende samenvattingen van de brieven die de betrokkenen met elkaar wisselden. Het resultaat is verrassend levendig; de talrijke citaten brengen redacteuren en medewerkers tot leven. Van Raemdoncks aanpak garandeert volledigheid en objectiviteit. Die maken van Allemaal Zeep aan onze Zolen een onmisbaar instrument voor wie zich wil verdiepen in de geschiedenis van de naoorlogse Vlaamse literatuur.

 

Uiteraard is het dat ook voor al wie belangstelling koestert voor deze boeiende periode in de loopbaan van Lampo. Daarover was tot nu toe weinig bekend, ook al omdat de schrijver zelf er niet vaak op terugkwam.

Een toekomstige biograaf vindt in het boek een schat aan informatie – al moet hij die te gelegener combineren met het materiaal dat bestaat over Lampo’s medewerking aan het literaire tijdschrift De Faun, aan het weekblad Parool, waarvan hij eveneens redactiesecretaris was, en aan de socialistische krant Volksgazet. Een en ander is ook essentieel voor het in kaart brengen van de intellectuele, literaire en publicistieke activiteit ter linkerzijde in het Vlaanderen van vlak na de Tweede Wereldoorlog.

Bert van RAEMDONCK,  Allemaal Zeep aan onze Zolen. Kroniek van het Nieuw Vlaams Tijdschrift (1946-1950). Antwerpen, AMVC-Letterenhuis, AMVC Publicaties 9, 2006, ISBN 9076785090. 

  

    

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche