Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
16 février 2008 6 16 /02 /février /2008 17:39

Half juni 1934 sloeg A. den Doolaard Anton van Duinkerken vol in het gezicht. Ander lichamelijk geweld komt in Roomse ruzie niet voor, maar voor het overige doen de opgenomen brieven, notulen van redactievergaderingen, programmatische teksten, memoires, krantenstukken en andere documenten in heftigheid hiervoor weinig onder.

De vechtpartij was een van de vele incidenten in de ruzie die eind 1933 ontstond binnen de redactie van het literaire tijdschrift De Gemeenschap (1925-1941), het brandpunt van de rooms-katholieke jongeren. Het kamp van Van Duinkerken stond daarbij tegenover dat van Albert Kuyle, die steeds onverzoenlijker voor een sociaal en religieus engagement koos.

Redacteur Jan Engelman had vanaf het begin een grotere artistieke vrijheid opgeëist, zonder religieuze belemmeringen. Die ontwikkeling had eind 1930 geleid tot het vertrek van Engelman uit de redactie.

Van Duinkerken neigde vervolgens tot een compromis en wilde Engelman terug in de redactie. Eind 1933 leidde dat tot een breuk: Kuyle en zijn medestanders werden uit de redactie verwijderd en richtten vervolgens het concurrerende De Nieuwe Gemeenschap (1934-1936) op, dat al snel in fascistisch vaarwater terecht kwam. Roomse ruzie documenteert een ingrijpende periode uit de geschiedenis van het Nederlandse intellectuele leven van de twintigste eeuw.

Het boek wordt eerlang besproken in de Mededelingen van het CDR. Een proefnummer van Mededelingen kan aangevraagd worden via hfj@skynet.be

 

Sjoerd van FAASSEN & Salma CHEN (samenstelling), Roomse ruzie. De splitsing tussen De Gemeenschap en De Nieuwe Gemeenschap, Nijmegen, Vantilt, 2007, ill., 472 p., 34,90 €.

Partager cet article
Repost0

commentaires

R
Dank dat ik erbij mocht zijn - al was het maar via het <br /> b(ek)lijvende vers van de dichter en het mooie in memoriam van Roger M.J. de Neef. <br /> Rose Vandewalle
Répondre

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche