Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
12 février 2008 2 12 /02 /février /2008 03:23

Architect en beeldhouwer Maurice Carlier (Sint-Joost-ten-Noode, 1895 – Brussel, 1976) studeerde op Sint-Lukas en aan de Academie voor Schone Kunsten te Brussel). Na de Eerste Wereldoorlog was hij betrokken bij de wederopbouw van Nieuwpoort en als plannentekenaar werkzaam voor de basiliek van Koekelberg. Hij legt een nieuw verband tussen architectuur en sculptuur en is een van de eersten die op eigen initiatief de figuratieve beeldhouwkunst de rug toekeerde. Sculptuur is voor Carlier in essentie architectuur met ruimte en licht. Dat komt ook tot uiting in zijn talrijke meubelontwerpen, die een grote plastische kracht uitstralen.

De meubelmaquettes en ontwerpgouaches van Maurice Carlier (1894-1976) uit de collectie van de Verbeke Foundation vormen de ruggengraat en tevens de historische referentie voor de tentoonstelling No Man’s Land.

Carlier is een pionier van de abstracte beeldhouwkunst. Maar hij werkte vooral in het niemandsland tussen design en kunst. Daar werken ook alle ontwerpers en kunstenaars die in de Verbeke Foundation rond hem zijn samengebracht. Ook zij doorbreken de artistieke conventies en de regels van materiaalgebruik en techniek. Ze ontwerpen en experimenteren met natuurlijke grondstoffen, industriële producten, kunststoffen en organische of biologische componenten. Ze maken gebruik van alle soorten fysische processen en technieken.

Herman DE PRINS

Locatie: Westakker - 9190 Kemzeke, België
Info: Fleur Pierets: 0032 (0)477.88.17.52 www.verbekefoundation.com

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche