Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
10 février 2008 7 10 /02 /février /2008 22:46

In december 1972 schenkt beeldhouwer Maurice Carlier (1894-1976) zijn werk "Synthèse Solaire" aan het Hoger instituut voor archeologie en kunsthistorie van de universiteit van Louvain-la-Neuve.

Deze schenking ging indertijd gepaard met een academische zitting.

Het werk bestaat uit een machine die de lichtinval op een beeld kan nabootsen. De zonnestand (zowel zomer, herfst, winter als lente) kon op een beeld belicht worden, zodanig dat de schaduwwerking op een beeld kon gezien worden. In heel het beeldend werk van Maurice Carlier is deze schaduwbespeling van uitzonderlijk groot belang.

Dit toestel was in staat in enkele seconden de totale belichting van een volledige dag de weer te geven, was 2,75m x 2,75m groot en had een hoogte van 2,50m.

Toen curator Geert Verbeke begin augustus tijdens de voorbereidingen van de tentoonstelling over Maurice Carlier een aanvraag richtte aan het Musée de Louvain-la-Neuve om de machine "Synthèse solaire" te ontlenen, was zijn verbazing groot:

Het werk, in 1972 als gift aanvaard, was "Jeté à la poubelle". Ongelofelijk maar waar, een uniek stuk erfgoed is verdwenen op het stort!

Bijkomende inlichtingen kunt u vinden in Courrier du passant, n°90 van april-juni 2006, uitgegeven door het Musée de Louvain-la-Neuve.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche