Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
10 février 2008 7 10 /02 /février /2008 20:02

Bijna gelijktijdig verschenen twee publicaties gewijd aan het Schoonselhof.

Archiefbeelden Schoonselhof van auteur Staf Schoeters, met foto’s van Bib is uitgegeven bij Tempus Publishing Group Ltd., Groot-Brittannië en ligt sedert december 22004 in de boekhandel. Het is vooral een kijkboek geworden met meer dan 200 zwart-wit foto’s becommentarieerd door Staf Schoeters, die alzo het belang en de waarde van de Antwerpse parkbegraafplaats illustreert. Vrijwel overal bij de grafmonumenten geeft hij een deskundige en gedetailleerde beschrijving, doch zoals al te vaak in publicaties over dit onderwerp schenkt hij m. i. te weinig aandacht aan de beeldhouwers en hun waardevolle artistieke bijdragen die getuigen van onmiskenbaar groot talent. Enkele voorbeelden: op het graf van de familie Sheid had ik toch graag de naam Ernest Wijnants bij dit opvallend kunstwerk van zijn hand. Zo ook bij het graf van Henri de Braekeleer, de naam Guillaume Charlier ontbreekt, bij Karel Verlat, de maker van diens fraaie buste, Jules Pecher, of bij Flor Mielants, een ontroerend gelegenheidswerk met twee kinderfiguren van Remi Cornelissen. En dan zijn er natuurlijk de talrijke biografische aantekeningen. Zo komen we bij het graf van Nic van Bruggen te weten dat hij samen met Patrick Conrad, Hugues C. Pernath en (jaja!)) Freddy de Vree de Pink Poets stichtte. En bij Michel Oukhow schijnt het dat deze als letterkundige de invloed van Maurice Gilliams onderging. En bij Gust Gils komen we weer in de goede stemming want er staat te lezen op zijn steen:

Ik was een rusteloze geest.

Dit is niet mijn laatste rustplaats

Maar mijn eerste.

 

Voor uw necroloog van dienst is dit boek, spijts het ontbreken van een personenregister, toch een (interessante) aanwinst, zo ook voor alle geïnteresseerden in de geschiedenis van Antwerpen én de pracht van haar necropool. In zijn nabeschouwing geeft Staf Schoeters ook toe dat dit boek verre van volledig is want de wereld van de doden is ondertussen omvangrijker dan die van de levenden en kan niet beperkt worden tot een boek van 128 pagina’s.

&

Nummer vier van de jaargang 2004 van het driemaandelijks tijdschrift Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen is een meer ‘diepgravende’ historische bijdrage waarin men op 40 bladzijden vakkundiger te werk gaat dan in voornoemde besproken publicatie. Beide vullen elkaar aan. Auteur is de bezielde kunsthistorica Anne-Mie Havermans. Haar proefschrift is een uitgebreide studie van het Schoonselhof. Ondertussen zet ze dit onderzoek voort. Het is wachten of zoals in mijn geval reikhalzen naar hét boek over dit onderwerp, het hare. Hier valt ook de schitterende fotografie op van Michel Wuyts, als fotograaf verbonden aan de Stad Antwerpen. De belangrijkste Antwerpse kunstenaars komen in meerdere hoofdstukken aan bod, met naast hun monumenten afbeeldingen van hun werk: Henri Leys, Jozef Lies, Theodoor Verstraete, Evert Larock, Alfred Ost, Joris Minne, Floris Jespers e.a. In het hoofdstuk ‘Kunstenaars vrienden voorbij de dood’ ruimschootse aandacht voor de markante beelden van Oscar Jespers en mooie pagina’s gewijd aan Paul van Ostaijen, Gaston Burssens en de gebroeders Jespers.

Maar ook hier las ik iets zeer merkwaardig. Onder de titel ‘Spoken op het kerkhof’ maakt de auteur gewag van beelden die ontvreemd werden of op mysterieuze wijze verdwenen. Dit heb ik inderdaad zelf kunnen vaststellen (als gids aldaar sinds 1992), zoals de bronzen sculptuur ‘Johannes op Patmos’ van Remi Cornelissen, gestolen van zijn graf in 1993. Doch zij vervolgt: “Hetzelfde lot onderging het grafbeeld van schilder en beeldhouwer Charles-Albert Szukalski (1945-2000), gestolen voor het geplaatst kon worden”. Men ziet spoken! Want dit is er nooit geweest…! Dan maar een foto van Szukalski’s Dialoog, 1974, uit de collectie Openluchtmuseum Middelheim.

Ik hecht mij of ik sterf

Dit nummer van Openbaar Kunstbezit beslist aanschaffen, zou ik zeggen.

Jean Emile DRIESSENS

(Verschenen in de CDR-Mededelingen, nr. 39, de dato 4 januari 2005.)

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche