Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
7 février 2008 4 07 /02 /février /2008 00:45

Aan de achterzijde van een brief van Anny Schuitema, gedateerd 8 februari 1957, noteerde Burssens een korte bedenking n.a.v. “Losse opmerkingen over poëzie” van Jan Greshoff, verschenen in de rubriek ‘Zoek de mens’ van het Nieuw Vlaams Tijdschrift, (jg. X, nr. 12).

 

“Met aforismen is het zo dat, als men ze omkeert, hun omgekeerde waarheid nog altijd een waarheid is. Dit aforisme van Greshoff (cf. NVT, nr. 12 – 1956): Het gedicht schrijft zichzelf. Door middel van de dichter[1] , kan men even zo vrolijk omkeren: de dichter schrijft zichzelf. Door middel van het gedicht om er hetzelfde plezier aan te hebben. En is deze waarheid: Modern is hij die niets is en tot elke prijs iets wil lijken[2], retourné comme un gant, Modern is hij die iets is en tot elke prijs niets wil lijken, niet een grote koe.

Ik herinner mij een aforisme, maar sla mij dood, ik weet niet meer van wie: le poème soi-disant classique file à côté de notre sensibilité comme un pet sur une toile cirée.“

 

De brief van Anny Schuitema ging over het interview dat Burssens van Hugo Claus zou afnemen. Het werd door de AVRO uitgezonden op vrijdag 1 maart 1957 tussen 14 u 25 en 14 u 45.

“Woord en wederwoord: Burssens en Claus” staat te lezen in de rubriek “Onuitgegeven” van de Mededelingen van het CDR (nr. 38 de dato 21 december 2004, pp. 9-14).[1]  Burssens citeert hier onzorgvuldig. Greshoff schreef: “Door middel van een dichter” (l.c., p. 1344).

[2] Jan GRESHOFF, l.c., p. 1345.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche