Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
9 août 2011 2 09 /08 /août /2011 22:30

 

Inframundo.jpg

Donderdag 11 augustus treedt de onvermoeibare woordenkaper PHH (°1960) op als gastdichter bij de Muzeval. In zijn jongste publicatie, De reis naar Inframundo (Amsterdam, Prometheus, 2011), bundelde hij een eigen keuze uit zijn poëzie. Hij beschouwt zijn werk als een “eerste exploratie”. Die “ontsnappingspoging” (1990-2008) omvat de triptiek Dwangbuis van Houdini (1998, Vlaamse Debuutprijs 1999), Strombolicchio. Uit de smidse van Vulcanus (1999, Dirk Martensprijs 2001) en de vossensprong Santander. Ontboezemingen in het vossenvel (2001). Na de ‘anti-roman’ De vliegende monnik (2004) rondde een tweeluik de reis af: Spinalonga (2005, driejaarlijkse Cultuurprijs Vlaamse Gemeenschap 2008) gevolgd door ‘wrakhoutgedichten’: Navagio (2008, Paul Snoek Poëzieprijs 2010).

Geert Buelens, alert als steeds, heeft al tien jaar geleden het belang van PHH's poëzie onderkend. In zijn onovertroffen Van Ostaijen tot heden (2001) vraagt hij dan ook nadrukkelijk aandacht voor PPH (pp. 1109-1113). Ziehier een kort citaat:

En ergens, halverwege dat overvolle jaar 1996, kwam in de postbus van het literaire tijdschrift Yang een pak gedichten, ingepakt in met naaktfoto's beplakt zilverpapier en van zonderlinge commentaren voorzien. Peter Holvoet-Hanssen: niet de zoveelste zondagsschrijver die uit eigen navel kwam voorlezen, maar iemand met een volstrekt oorspronkelijk universum en een eigen missie kwam zich hier aanmelden. Waaruit die missie bestond was vooralsnog niet echt duidelijk. Het betrof hier voorzeker een speelse, maar alles behalve vrijblijvende debutant. Alles wat hij in zijn spel betrok, zette hij ook op het spel: drie millennia beschaving, de literaire traditie, een hele eeuw popcultuur en een sterk gecultiveerde privémythologie waarin al dan niet astrologische dieren, obscurantistische wetenschappers, tovenaars, zeerovers, sprookjes- én circusfiguren de dienst uitmaken. En zo bekeken is zijn missie wél duidelijk: hij wil zélf, als dichter, een circusfiguur zijn. Hij wil de poëzie opnieuw uitvinden voor de ogen van een verbaasd publiek. In navolging van de dichters-goochelaars Van Ostaijen en Burssens wil ook hij de wereld tonen als “splinternieuwe munt” zodat de toeschouwer verbaasd uitroept “hei je van je leven!”. Hij wil de densiteit en onbestemdheid van de postmoderne poëzie bewaren, maar hij wil tegelijk ook entertainen.

[…]

Met de komst van Holvoet-Hanssen lijkt de poëzie zichzelf weer eens opnieuw uitgevonden te hebben. Ook aan het einde van de twintigste eeuw leeft de geest van Van Ostaijen.

Met het verstrijken der jaren heeft het doorzicht van Buelens niets aan actualiteit ingeboet, integendeel.De Nederlandse poëzie wordt door PHH met verbluffende vanzelfsprekendheid en trefzekerheid bevrijd van de klassieke of neo-klassieke, post- en neo-postmoderne dwangbuizen.

Weg met de levensliederen en de ik-gedichten, leve het ik van het verdichte gedicht. Om het met Van Ostaijen te zeggen: “Weg met de costers en met de andere dominee’s. Weg met de verbetering van de mensheid, maar leve de verbetering van het koerspaardenras! Want: lang leve Pegasus, onder de naam van Fox-trott II.”

Henri-Floris JESPERS

 

Zie mijn blog van 15 april 2008: Gruwez over Holvoet-Hanssen: H. Drievuldigheid vs. Kasper in de Onderwereld:

http://mededelingen.over-blog.com/article-18759078.html

 

Info PHH:

 

www.kapersnest.be

Stadsgedichten:

www.antwerpenboekenstad.be

 

De reis naar Inframundo, donderdag 11 augustus, literair-artistiek café Den Hopsack, Grote Pieter Potstraat 24, 2000 Antwerpen. Deuren: 19u30, aanvang 20 uur. Gratis toegang. Organisatie: Pipelines vzw in samenwerking met Masereelfonds Antwerpen en met de steun van Antwerpen Boekenstad.


Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche